Wednesday, 15 February 2017

Heyyy you, I rindu :*

Heyyy Amirah Saharan was here !


Ingat lagi dulu. Aku, dia, kami selalu lepak sama. Selalu ada sama sama. Selalu ada masa untuk peluk-luah perasaan when thunder strikes. Alhamdulillah. Thank you for that.

Walaupun kini kita jarang dapat lepak sama. Kita jarang dapat jumpa. Kita jarang dapat luang masa lama lama. Starting from Course mate to Batch mate to Class mate. Sampailah kita rapat gila kan. Even starting kita pun dulu taklah cantik sangat salam kenal dia. Sebab aku-kau dulu ada satu prejudis sebab tak saling kenal. Tapi bila dah kenal, memang masuk air lah cerita dia.

Ni semua sebab rindu. Ni semua sebab terlepak sama sama ramai ramai, lama lama haritu. Ni semua salah masa yang buat kami saling membesar, saling kena pikul tanggungjawab lain lain.

Terima kasih tuhan kerana buat aku percaya bahawa persahabatan tu memang wujud. Sahabat waktu susah senang tu memang ada rupanya. Sahabat yang bila dah kenal kau dia akan faham dan percaya akan kau, serta percaya dengan kebolehan kau. 


Terima kasih atas segala kerana ada saat saat aku susah dulu. Dari aku kena pendam semua sorang sorang, sampai aku boleh spill satu satu kat korang. Terima kasih kerana selalu menguatkan.


P/S : My secondary school year was not really amazing. Actually I couldn't even enjoy it but don't know why. That's why I take action to isolate myself from them. Sorry school mate. Sometimes, I ponder what I'm actually really focused on during my school year. But, time passed. That't the old story. In case if you are reading this, sorry and thank you for everything, even though it was a bitter memories.

Panjang sangat nota kaki ni awat? Just menyatakan perasaan bukan melampiaskan kemarahan. Let's keep on moving and achieve something in our life okay? (:

Friday, 6 January 2017

Final Stage

Perjalanan ini bakal berakhir. 

Alhamdulillah. Benda ni akan ketemu perngakhiran juga. Aku paling tak sangka aku kena hadap segala benda sepanjang aku struggle untuk pastikan benda ni berjaya dan ada pengakhiran.

Betul! Usaha itu adalah kunci segala benda. Aku pun macam orang lain yang kadang kadang rasa cepatlah benda semua yang aku tengah lalui ni cepat habis cepat berlalu. Sebab apa? Sebab; malas nak fikir, malas nak layan malas nak hadap.
Tapi bila aku rasa nak quit je aku fikir balik. Buat apa selama ni aku susah susah, tapi takde hasil?

Akhirnya lepas kena hadap perangai manusia yang macam lahanat lagi. Aku dah tak fikir dah benda tu.Aku anggap benda tu biasa je. Aku teruskan buat benda ni.Biarlah orang lain nak judge apa. Janji aku happy. Walhal kadang kadang kadang taklah happy pun. HAhahahahahha.

Macam aku cakap kat diri aku sendiri sebelum ni. Aku kena kuat, takde siapa boleh tolong melainkan diri sendiri. Orang hanya boleh bagi nasihat. Last sekali kita yang kena hadap pun. Tahniah untuk NOR AMIRAH BINTI SAHARAN ! Kerana awak berjaya melaluinya. Feeling grateful also to having ayah and ibu as my parents. Never failed to motivate me.

Sunday, 1 January 2017

Hi 2017! May Allah Bless

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang.
Dikurniakan kesihatan dan kehidupan untuk memasuki tahun 2017.
Tak pernah sangka akan jejak jugak tahun alam dewasa.

Alam dewasa yang semakin mencabar, alam dewasa yang terkadang terlalu banyak dilema. Alam dewasa yang perlukan ketilian dan pemikiran yang sedalam dalamnya sebelum membuat keputusan.
Alam dewasa yang membuat caturan hidup kita untuk ke peringkat seterusnya. Alam dewasa yang tidak perlu lagi membebankan ahli keluarga.

Tapi mampukah kita? Kadangkala bila sesuatu masalah yang berat mendatang dan menekan hidup, kita rasa kita sudah bersedia untuk menghidapinya. Tapi bagi aku? Aku masih perlukan dorongan seorang ayah dan nasihat seorang ibu.

Kadangkala acap kali merasa tidak mahu membebankan. Tapi terima kasih ayah untuk satu ayat yang buat adik percaya adik akan selalu ada orang untuk bergantung dan meluah segala. Ayat yang selalu adik dengan bila adik bali. "Adik, kalau ada masalah bagitau ayah, jangan simpan sorang sorang." Terima kasih untuk ibu.


Untuk ibu terima kasih sebab selalu memahami. Walau kadangkala diri ini selalu menduga kesabaranmu. Tapi engkau sabar dan sentiasa mendoakan yang baik baik. Terima kasih untuk itu dan untuk segalanya.


Terima kasih buat seluruh ahli keluarga yang tidak jemu memberi nasihat, dorongan dan galakan, sehingga diri ini kembali mampu berdiri, meneruskan hidup. Walaupun kadangkala perit itu masih terasa. 

Mungkin pada umur begini masing masing sibuk memikirkan urusan untuk berumah tangga. Tapi terdetik di hati, aku masih belum bersedia. Aku sebagai anak bongsu ingin menunai kewajipan kepada orang tua sampai mereka menutup mata. Aku bahagia di samping mereka tanpa perlu memikirkan soal pasangan hidup ketika dan saat ini.



Semoga Allah merahmati kita dan sekeluarga. Amin inshaaAllah.


P/S; I'm struggling with my diseases right now. Doakan baik baik semoga kita jadi yang baik baik. Amin.
To those who always been there for me. Thanks a lot, I really mean it. (you know who you are)

Saturday, 17 December 2016

It's a new start

Bismillah.

Alhamdulillah I managed to remember this blog password again. When I re-read to all old post that seems very childish to me. I was like, WHAT? Did I really wrote all those stupid things?


Yeahh. People change, so do I. Alhamdulillah again and again for all His blessings. I never though that I could go through all His "Ujian dan Dugaan". There were too many shits that just happened to me. And it was a very very long story.

Orang sekeliling akan cakap dengan mudahnya. sabar, keep going. Tapi, kita yang tempuh tak mungkin kita akan selalu kuat kan?  Dan terima kasih jugak untuk diri sendiri sebab selalu bangun dan positifkan diri untuk terus melangkah.

And more thing, tanpa ayah ibu tak mungkin aku akan berjaya terus melangkah untuk menghadapi ujian yang satu ni.

Purpose post benda ni sebenarnya nak kuatkan diri aku balik, and I want the old me yang mental tak mudah koyak, tak mudah cair.
Banyak benda aku belajar untuk faced problems ni.
1) Jangan malu untuk bangun even kau jatuh, persetankan segala benda yang ada kat dala otak kau yang akan selalu pikir bebukan tu,
2) Kau kena aim one step higher at least so bila kau jatuh, kau akan jatuh dekat position yang kau nak tu.
3) Faced the reality. mengaku je kau gagal kalau betul memang kau failed faced benda tu. So, that otak kau akan cepat fikir solution lain.

So, that's it. May Allah bless me and bless all of us. Semoga kita semua kuat meghadapi realiti. Saya pegang dengan kata kata seseorang bahawa 'ujian itu menguatkan bukan melemahkan'


P/S : Next year dah 25, tapi niat untuk settle down benda tu dalam umur 25 takkan tercapai je. Sebab at the end of 24 aku dah terpaksa let go semua benda yang melibatkan hati. Selamat move on wahai amirah saharan!